Ceza Avukatı Nedir?
Ceza hukuku alanındaki davalara bakan avukatlara ceza avukatı denir. Aslında ülkemizde avukatlık mesleğinde resmi olarak bir branşlaşma söz konusu değildir. Ancak avukatların yoğunlukla baktığı dava türüne göre böyle bir ayrım halk arasında yapılır. Ceza davalarına giren avukatlar ceza avukatı şeklinde isimlendirilir. Bu makalemizde de konuyu daha anlaşılır biçimde aktarabilmek için İzmir ceza avukatı özelinde ele alacağız. Ceza avukatı, kişilerin özgürlüğü ve mağdur hakları noktasında toplumdaki en hassas meselelerle uğraşır. Ağır ceza avukatlığı bu yönüyle önemlidir. Müdafi olarak adlandırılan ceza avukatı, ceza yargılamasında şüphelinin haklarını koruyup onu yargılama esnasında temsil eden kişidir.
Ağır ceza avukatı hangi davalara bakar?
Ceza hukuku, kişilerin işlemiş oldukları hatalı eylemler ya da uğradıkları haksızlıklar neticesinde karşı karşıya kalacakları durumu belirler. Her iki durumda da hukuk sisteminden faydalanıp daha iyi savunma hazırlayabilmek için bir ceza avukatına ihtiyaç duyulur. Ceza avukatı, bir haksızlıkla karşılaşıldığında ya da suç işlendiğinde eylemden etkilenen kişilerin haklarını savunmakla görevlidir. Dolayısıyla ceza avukatı bu tip davalara bakar. Böyle bir ceza davasında bu konuda yetkin avukatların duruşmalarda yer aldığı görülür. İzmir için meseleyi ele aldığımızda, ceza davanız İzmir’de ise ceza avukatı İzmir şeklinde anahtar kelime grubuyla yapılacak bir aramayla ceza avukatı ile ilgili net ortamında bilgi edinebiliriz.
Ceza Davası Nedir?
Ceza davası, savcılık makamının hazırladığı bir iddianame ile suç işlenildiği hususunda yeterli şüphe bulunan kişiler hakkında yargılama yapılabilmesi adına açılan kamu davasıdır. Bütün ceza davaları, kamu davası olarak görülür. Çünkü buna dair savcılık şartları oluştuysa savcılık makamı dava açmak zorundadır. Ceza davalarına ağır ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri bakar. Bu genel mahkemeler dışında suçun mahiyetine göre çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sınaî haklar ceza mahkemesi gibi özel mahkemeler de ceza davalarına bakar. Ceza davalarında soruşturma aşamasındaki işlemlere dair kararlar Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilir. İzmir’de böyle bir dava konusunda İzmir ceza avukatı ile irtibata geçip gerekli hukuki danışmanlığı alabilirsiniz.
Ceza Davası Nasıl Açılır?
Ceza davası, suç işlendiğine dair yeterli şüphe varsa açılan davalardır. Suç işlediği hususunda yeterli şüphe olan kişilerin aleyhinde kovuşturma yapılması için ceza davası açılır. Ceza davası, cumhuriyet savcılığı tarafından açılabilir. Bir müşteki mevcutsa ve suçla ilgili savcılık makamına şikâyet hakkını kullandıysa ya da kendiliğinden araştırma yapılabilecek bir suç işlendiyse ilgili cumhuriyet savcısı soruşturma yaparak kamu davası açmaya yer olup olmadığını araştırır. Savcı, suç işlendiğine dair yeterli bilgi ve belge edindiğinde ağır ceza mahkemesi ya da asliye ceza mahkemesi nezdinde dava açabilir. İddianame hazırlayarak ilgili ceza mahkemesine sunar. Ceza mahkemesinde iddianamenin kabulü neticesinde yargılama süreci başlar. Ceza avukatı İzmir ve civarı ceza mahkemelerinde görev alan yetkin bir hukukçu olarak sizlere ceza davası süreçlerinde yardımcı olabilir.
En İyi Ceza Avukatı Nasıl Seçilir?
Ceza avukatı, ceza hukuku alanında gerekli tecrübeye sahip avukatlar için kullanılan bir tabirdir. Aslında bahsedildiği üzerinde resmi bir branşlaşma avukatlı mesleğinde söz konusu değildir. Bu bağlamda en iyi ceza avukatı tabiri yerine en tecrübeli ceza avukatı tabiriyle meseleye yaklaşmak daha sağlıklı bir yaklaşım olur. Meseleyi somutlaştırmak adına İzmir ceza avukatı özelinde ele alabiliriz. Avukat, tecrübeli bir ceza avukatı olarak bu tip davalara bakabilir.
Ceza Avukatları Duruşmada Sanık Yerine Beyanda Bulunabilir mi?
Avukat, sanığın hukuki olarak yanında bulunan temsilcidir. Savunmanın hukuki yönüyle sanığın yanında yer alır. Savunduğu kişinin yerine beyanda bulunması, onun yerine geçip olayı anlatması söz konusu değildir. Yargılanan kişi, yargılandığı olaya dair bilgi ve görgüsünü mahkeme heyetine kendisi aktarmak zorundadır. Ceza avukatları ancak sanığı temsil noktasında bilgi, belge ve delil sunabilir. Olayı aydınlatmak adına müşteki ve tanıklara soru sorabilir.
Ceza Davalarında Ceza Avukatı Tutmak Zorunlu mudur?
Zorunlu avukatlığın ülkemizde kapsamı yasayla belirlenmiştir. Yaşı küçük olanlar, kendini savunamayacak ölçüde fiziki kusura olan şüpheli, sanık ve müştekiler ile alt sınırı 5 yıldan fazla olan bir suçtan yargılanan şüpheli ve sanıklar avukat tutmak zorundadır. Avukat tutacak maddi güce sahip olmayan kişiler için barolar tarafından avukat atanır. Bir ceza yargılamasında avukat tutmak, hakkın etkin biçimde savunulması için gereklidir. Ceza avukatı İzmir ve civarı yerlerde görülen ceza davalarında size gerekli hukuki desteği sunabilir.
Ceza Avukatlarının Ücretleri Ne Kadardır? Nasıl Belirlenir?
Ceza avukatı ücretleri, ceza davasının mahiyetine göre değişir. Ceza davasının ne kadar süre devam edeceği de avukatlık ücretinin belirlenmesinde önemli bir unsurdur. Ayrıca her ceza davasının işlem yoğunluğu, dosyadaki sanık ve müşteki sayısı, bilirkişi incelemesi, gerekli yazışmalar, avukat tecrübesi gibi maddeler de ceza avukatı ücretinin belirlenmesinde rol oynar. İzmir ceza avukatı, bu konu ile ilgili de gerekli ayrıntıları size sunabilir.
Ağır Ceza Avukatı Aynı Davada En Fazla Kaç Kişiyi Savunabilir?
Ağır ceza avukatı aynı davada birden fazla kişiyi savunabilir. Yani bir ceza davasında avukatın savunacağı kişi sayısıyla ilgili bir sınır bulunmaz. Burada en önemli nokta, avukatın savunacağı kişiler arasında bir menfaat çatışmasının bulunmamasıdır. Bir kişi ile ilgili yapılacak savunma, diğer kişinin savunma hakkına zarar vermemelidir.
Bir Davada Ceza Avukatının Görevi Ne Zamana Kadar Sürer?
Ceza avukatının görevi, takip ettiği davanın karara çıkması ve kararın da temyiz aşamaları sonunda kesinleşmesiyle son bulur. Şu an ülkemizde ceza yargılamaları; ağır ceza, bölge adliye ve Yargıtay süreçlerinde geçer. Yargıtay süreci ile kesinleşen davada avukatın da görevi sona erer. Ceza avukatı İzmir genelinde bütün bu süreçleri takip eden ve bu aşamalar hakkında size bilgi verebilecek bir ceza avukatıdır.
Merhabalar ismim Selahattin ugurlu Bilgi verebilirmisin Orman işgalden oncedende sicilli olduğumdan 1 yıl ertelemeli hapis cezası aldım .1 yıl dolmadan şimdi belediye mahkemeye verdi imar kirliliğinden köye ev yapmıştım ruhsatsız imar barisindan yaralanmak istemiştim imar barışıni kapsayan yıldan sora yapıldığı için incelemeye aldılar yapı kayıt belgemi iptal ettiler şimdi belediye mahkemeye verdi imar kanunun 184.mad 5.fikrasina göre ruhsatsız yada ruhsata aykırı yerleri ruhsatlandirilirsa mahkemeye verilmez diyor bende ruhsatlı hale getirdim kırsal yapı belgesi aldım projeli halde 10000 binlira para verdim ama yinede mahkemeye verdi belediye .sonuç ne olur bı çözüm söyleyin Allah rızası icin